Advanced Care PLanning

19 mei was de bijeenkomst voor ouderen (met mantelzorger) ‘Weet wat u wilt’  in de Johannes de Doperkerk. Er waren zo'n 40 mensen aanwezig, ouderen en mantelzorgers. Lydia Ketting, huisarts Nieuw Plettenburgh, nam de aanwezigen mee in de aanpak die volgens haar liefst zo vroeg mogelijk begint. Naast huisartsen waren er ook mensen aanwezig van de thuiszorg, van de geestelijk verzorgenden en van het UMC Amsterdam, dat hiernaar onderzoek doet.

Een aantal vragen ging over de wachttijden in de (thuis)zorg. "Dan belde ik wel acht keer op een dag voordat ik er eindelijk doorheen kwam", vertelde een mantelzorger. Dit is en blijft voorlopig realiteit, daarom is de netwerksamenwerking in de wijk én het tijdig bespreken met de huisarts van groot belang, legde Lydia uit.  Ook waren er vragen over de wens om wel/niet gereanimeerd te worden. Het was voor veel aanwezigen niet duidelijk dat het voor heel veel eerstelijns zorgverleners (met name voor ambulancemedewerkers) een reflex is om zodra iemand neervalt te gaan reanimeren. Een tatoeage of een ketting kan dan duidelijk maken wat je wensen zijn. 

Een aantal bewoners had duidelijk al stappen ondernomen, al dan niet met behulp van hun huisarts. Een mevrouw: "Ik zit nu in een laatste fase met mijn man: alles is geregeld, ook met huisarts en familie. Geeft ons heel veel rust. Nu hebben wij samen nog een heel fijn stukje leven samen."